a

All ideas streamlined into a single flow of creativity. Smiltė.

LA offices

ARGH je partner na projektu Balkan Translations Collider

ARGH je postao deo važnog projekta Balkan Translations Collider sufinansiranog od strane Kreativne Evrope. Projekat traje tri godine i bavićemo se, na kreativan način, edukacijom, razmenom iskustava i studijom o prevodima.

Studiju o prevodima predvodi Dejan Aleksić, a saradnici na studiji su: Alen Bešić, Ivana Hrenko, Ana Gvozdenović i Milena Radić. Zajedno, ovaj tim proučava prevode sa srpskog jezika na evropske jezike u proteklih pet godina. Nadamo se da ćemo ovom studijom uspeti da na bolji način razumemo zašto, na koji način, i u kojim izdavačkim kućama se prevode domaći pisci kao i kojoj su čitalačkoj publici namenjeni ti prevodi. Predstavljamo vam tim koji radi na ovoj bitnoj studiji:

 

Dejan Aleksić:

Rođen u Kraljevu 1972. godine, pesnik, dramski pisac, romanopisac, književni stvaralacza decu. Diplomirao srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Objavioje deset pesničkih knjiga, knjigu dramskih tekstova, jedan roman i dvadeset žanrovskiraznorodnih knjiga za decu. Radi kao urednik izdavačke delatnosti u Narodnoj biblioteci ,,StefanPrvovenčani” u Kraljevu.

Ana Gvozdenović:

Rođena u Kraljevu 1977. godine. Magistar je filoloških nauka, viši diplomirani bibliotekar, urednik i književni kritičar. Autor je monografije o putopisnoj prozi Miloša Crnjanskog, bibliografije priloga objavljenih u časopisu Povelja (2001–2015) i većeg broja tekstova štampanih u književnoj i stručnoj periodici.

Ivana Hrenko:

Viši diplomirani bibliotekar, rođena je 1983. godine u Kraljevu.Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na studijskoj grupiSrpska književnost i jezik sa opštom književnošću. U Narodnoj biblioteci „StefanPrvovenčani” u Kraljevu zaposlena od 2011. godine.

Alen Bešić:

Rođen u Bihaću 1975. godine, pesnik, kritičar, prevodilac. Diplomirao srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Radi kao urednik izdavačke delatnosti u Kulturnom centru Novog Sada. Objavio četiri knjige poezije i dve knjige književnokritičkih i eaejističkih tekstova. Živi u Novom Sadu.

Milena Radić:

Rođena u Čačku1987. godine. Milena Radić diplomirala je i masterirala Srspku književnost sa komparativnom književnošću na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Već sedam godina profesionalno se bavi lektorskim i uredničkim radom. Živi i radi u Beogradu.