a

All ideas streamlined into a single flow of creativity. Smiltė.

LA offices

Anja Davidović, Alen Bešić i Jasmina Topić na rezidencijama u okviru projekta Balkan Translations Collider

U okviru projekta Balkan Translations Collider  Anja Davidović, Alen Bešić i Jasmina Topić iskoristili su priliku da posete organizacije iz zemalja Evropske unije. Svako od polaznika akademije birao je organizaciju koju će posetiti u skladu sa sopstvenim interesovanjima i težnjama ka usavršavanju u radu na polju literature.

 

Jasmina Topić i Alen Bešić posetili su Berlin,  a oragnizacije koje  su im bili domaćini su Traduki i Haus fur Poesie. Jasmina i Alen su u Brlin došli uoči  festivala koji organizuje Haus fur Poesie, te su mogli da prate rad organizacije na ovom velikom događaju ali i da posete sam festival. U okviru svog boravka u Berlinu, a pri poseti Tradukijju, Bešić je imao priliku da vidi jednu od najvećih  svetskih baza prevodilaca. O svom putu su rekli:

 

To je bilo nezaboravno iskustvo, publika na festivalu je bila posvećena, platila je karte za događaj, a bilo je  puno!  Festival je koristio različite umetničke medije, uključujući  i kratke video radove. Atmosfera na festivalu podsećala je na pozorišnu. Ovo je zaista  bio neverovatan  događaj.“  Alen Bešić

“ U srcima  nosimo i čuvamo pregršt novih iskustava  i probuđenu inspiraciju. Put se prostire pred nama, ali uspomne i konekcije koje smo stvorili na svom putu u Berlin zauvek će biti  tu.“ Jasmina  Topić

 

Anja Davidović  posetila je Zagreb,  i to redakciju studentskog časopisa Filozofskog fakulteta. Kako je i sama urednica studentskog časopisa Vesna, sa  kolegama je vodila razgovore  o  uredništvu studentskih časopisa, pratila je uređivanje novog broja  i dogovarala buduće zajedničke projekte. Sa  koleeginicama iz  uredništva posetila  je i sajam knjiga u Zagrebu.  Anja je, tokom svog putovanja, vodila posvećen foto dnevnik:

Sa Anjom Davidović i Jasminom Topić Argh je snimio podkast o njihovim iskustvima na rezidencijama. Govorili  smo o tome šta im je najviše privuklo pažnju, šta  su novo naučile i  koje su nova poznanstva ostvarile. Na zadovoljstvo  ARGH tima, već  su najavljeni  i neki njihovi, budući, projekti. Podkast možete preslušati na našem sajtu.